You are here: Samenwerking
Nederlands
English
Sunday, April 22, 2018

Wij geven uw medewerkers aandacht en bieden medewerkers de mogelijkheid om onder volstrekte geheimhouding hun verhaal te doen. En onze ervaring is dat dit alleen al een enorm positief effect heeft

Samenwerking

Samenwerken lukt niet zonder goed te netwerken. Netwerken heeft het doel om goede relaties aan te gaan voor wederzijds zakelijk en persoonlijk plezier. Iedere ondernemer heeft een eigen netwerkstijl. Wat je netwerkstijl ook is, een aantal tips komt altijd van pas.

Netwerktips 

Tip 1. Zorg dat je er bent
De beste, makkelijkste, maar soms ook moeilijkst op te volgen tip is: zorg dat je er regelmatig bent. Laat zien dat je je netwerk en dus de mensen in je netwerk belangrijk genoeg vindt, om tijd voor vrij te maken. Bovendien straal je betrouwbaarheid uit. Mensen kunnen op je rekenen.

Tip 2. Wees georganiseerd
Organiseer jezelf. Je visitekaartjes, een mooi etuitje om ontvangen kaartjes netjes in op te bergen, pen en papier, een opgeruimde tas en een mobiel op trilstand zijn de eerste praktische inkoppers bij een kennismaking. Vermijd chaos, zodat je je aandacht bij het gesprek kunt houden.

Tip 3. Let op je lichaamstaal
We weten het wel: beide benen op de grond, rug recht, oogcontact, stevige en warme handdruk (houd je glas in je linkerhand...), interesse tonen met je houding. Het telt allemaal mee, elke keer opnieuw.

Tip 4. Zonnebloemen krijgen meer licht
Een netwerker is geen muurbloempje. Als je achter het gordijn kruipt, ziet niemand jou en jij ziet niemand. Zonnebloemen pakken het beter aan. Ze wachten niet af, maar draaien rustig met het licht mee. Niet afwachten, maar rustig op de ander afstappen.

Tip 5. Je elevator pitch
Netwerken begint met kennismaken. Kennismaken waarmee? Met jou als persoon en met de diensten of producten van je onderneming. In je elevator pitch vertel je het allemaal, binnen een minuut.

Tip 6. Vragen stellen
Door te vragen naar iemands werk, ambitie of persoonlijke achtergrond doe je een schat aan kennis en adviezen op. De informatie die je vergaart, komt vroeg of laat van pas. Is het niet voor je eigen onderneming, dan wel voor een ander.

Tip 7. Niets zo persoonlijk als een zakelijke relatie

Netwerken gaat om het bouwen van relaties. Je visitekaartje is een handige informatiedrager, maar de echte relatiedrager ben jezelf. En er is niets zo persoonlijk als een zakelijke relatie, waarin integriteit, vertrouwen en wederzijdse dienstverlening voorop staan.

Tip 8. De bal doorspelen
Netwerken doe je voor jezelf, maar zeker ook voor elkaar. Iedereen doet een ander graag een plezier door op het juiste moment de juiste personen of ondernemingen aan elkaar te koppelen.